Spanyolországnak nincs szüksége válságtervre

Spanyolországnak nincs szüksége válságtervre a görög helyzet kapcsán, mert a gazdaság jó állapota megvédi, legfőbb biztosítéka a gazdasági növekedés és a már zajló reformok – jelentette ki Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatóján Madridban, miután részt vett miniszterelnök által összehívott gazdasági ügyek bizottságának rendkívüli ülésén. Később Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ugyancsak sajtótájékoztatón kijelentette, a tárgyalásban és a megállapodásban bízik Görögország ügyében.

A gazdasági miniszter hangsúlyozta: Spanyolország szembe tud nézni a görög válsággal, mert már felkészültebb egy ilyen krízisre, mint 3-4 évvel ezelőtt, ahogy az egész eurózóna is.
“Mind azt akarjuk, hogy Görögország az euróövezetben maradjon” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy meggyőződése: a görögök nem hagyják el az eurózónát, mert ez a legjobb a számukra, míg a másik lehetőség a lehető legrosszabb a görög társadalomnak.
Véleménye szerint a görög kormány döntése a pénzfelvétel korlátozásáról az átlagembereket érinti negatívan, azokat, akik napról-napra élnek. “Ne legyen kétség, a gazdag görögök már kivették a pénzüket a bankokból” – mondta Luis de Guindos.
A spanyol gazdasági miniszter sajtótájékoztatóján kiemelte: az unió, benne Spanyolország komoly erőfeszítéseket tett eddig is a tárgyalásra és a megállapodásra, amelyre – mint mondta – még mindig van idő.
A tárgyalásban és a megállapodásban bízik Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is, aki egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Görögországnak joga van referendumot összehívni, de kötelezettségei is vannak. A spanyol kormányfő szerint az nem járható út, hogy 18 országnak be kell tartani a normákat, de egynek nem. Európa finanszírozási normáit pedig nem lehet megváltoztatni – tette hozzá.
Mint mondta, ugyan a görögök egyoldalúan megszakították a tárgyalásokat, de kedd estig van még idő, hogy folytassák. A válságból a kiút az volna, ha elfogadnák az uniós javaslatot – hangsúlyozta.
A spanyol kormányfő úgy vélte: az EU eddig is szolidáris volt, és továbbra is az Görögországgal.